Kako potaknuti kreativnost kod djece

Mašta i kreativnost važni su dijelovi djetetova života. Iako pri tome možda prvo pomislite  na ljepilo i papir, kreativnost može uključivati ​​razne aktivnosti, od umjetničkih poput rada s glinom ili slikanja do slobodne igre, poput pretvaranja.

Kreativnost igra važnu ulogu u razvoju djeteta, a roditelji mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi potaknuli maštovito razmišljanje i igru ​​kod svoje djece.

Mogu poticati kreativnost kod djece izravnim sudjelovanjem u njihovim pothvatima i načinom na koji strukturiraju svoj dom ili interakcijom s njima. Evo kako to napraviti:

Potaknite likovne aktivnosti

Umjetnošću i zanatom djeca se mogu  zabaviti  u bilo kojoj dobi. Složenost umjetničkih projekata može se mijenjati tijekom vremena, ali ideja je ista.

Ograničite vrijeme ispred ekrana

Vrijeme ispred ekrana, što uključuje TV, računala, telefone, tablete i druge elektroničke uređaje, oduzima mnogo vremena u životima djece.

Američka akademija za dječju i adolescentnu psihijatriju (AACAP) preporučuje puno ograničenije vrijeme provedeno pred ekranom za djecu, osobito mlađu. Za malu djecu od 2 do 5 godina ne preporučuju više od 1 sata ne obrazovnog vremena pred ekranom dnevno i 3 sata dnevno vikendom.

Ostavite vremena za maštovitu igru

Kada imate djecu, možda ćete doći u iskušenje uključiti ih u više aktivnosti. Iako ih zauzetost rasporeda može upoznati s novim iskustvima, možete im ipak dati priliku da se uključe u maštovitu igru ​​ili druge aktivnosti koje potiču kreativnost.

Baltazar Didaktika nudi široki asortiman pomagala i igračaka koje pomažu pri razvoju dječje kreativnosti. Ponudu provjerite u našem web shopu!