Prednosti didaktičkih igračaka

Didaktičke igračke će poboljšati djetetovo učenje razvijanjem njihove logike i vještina rješavanja problema, poticanjem komunikacijskih vještina, usavršavanjem motoričkih vještina i njegovanjem njihove kreativnosti. Igračke s kojima se djeca igraju imat će važan utjecaj na njihove živote, a didaktičke igračke pomažu djeci da rano steknu bitne vještine.

Razvoj motoričkih vještina

Motoričke vještine odnose se na radnje i pokrete mišića u tijelu. Djeca prirodno razvijaju svoje motoričke sposobnosti dok se igraju, primjerice dok trče okolo ili skupljaju stvari. Didaktičke igračke ne samo da pomažu bržem razvoju motoričkih vještina, već također mogu poboljšati različite skupine motoričkih vještina kao što su fine motoričke vještine, koje se odnose na skupine malih mišića u rukama i prstima. Igračke koje potiču koordinaciju oko-ruka, kao što su razvrstavanje oblika ili perle s nitima, mogu pomoći u jačanju različitih mišićnih skupina potrebnih za razvoj dječjih motoričkih sposobnosti.

Rješavanje problema

Rješavanje problema vještina je koju učimo u djetinjstvu i nosimo je sa sobom cijeli život. Kao odrasli naići ćemo na probleme na radnom mjestu ili kod kuće i pozvati se na svoje ukorijenjene vještine rješavanja problema kako bismo pronašli rješenje. Korištenje edukativnih igračaka jedan je od načina uključivanja logike potrebne za započinjanje samostalnog rješavanja problema. Igračke poput magnetskih konstrukcijskih kompleta i puzzle igrica potaknut će djecu na kreativno razmišljanje.

Društvena interakcija

Postoji niz edukativnih igračaka koje potiču igru ​​i interakciju s drugom djecom kako bi djeca naučila sklapati prijateljstva, razgovarati i iskusiti pozitivne odnose i interakcije. Edukativne igračke koje promiču društvenu interakciju obično pomažu u timskom radu, komunikaciji, kompromisu i strpljenju, dok također razvijaju samopouzdanje i poštovanje. Najbolje igračke za to su naravno interaktivne timske igračke, kao što su kostimi, rukotvorine i lutke za prste.

Razvijte koordinacije oko-ruka

Koordinacija ruke i oka uči djecu kako koristiti oči za praćenje i sinkronizaciju pokreta ruku, što postaje bitno za aktivnosti poput crtanja, pisanja ili čitanja. Igračke koje pomažu djeci s razvojem koordinacije oko-ruka uključuju igračke za slaganje poput kocki jer koordiniraju pokrete očiju i ruku. Slagalice i lopte također su izvrstan izbor.

Poticanje kreativnog razmišljanja

Rezanje, izrada, crtanje, izmišljanje, modeliranje, slikanje i lijepljenje primjeri su igre koja može njegovati kreativnost i poboljšati kreativno razmišljanje. Pomaže djeci u razvoju njihovih vještina rješavanja problema i omogućuje im da se dulje koncentriraju. Dostupne obrazovne igračke koje pomažu djeci da razviju ljubav prema kreativnosti uključuju  bojanke i plastelin.

Komunikacijske vještine

Iako djeca većinom uče komunicirati slušajući roditelje i učitelje i kopirajući njihove riječi ili čitajući, edukativne igračke također mogu podržati napredak komunikacije. Igračke kao što su igračke za brojanje ili slijed, knjige pa čak i lutke za prste, potiču i promoviraju komunikacijske vještine.