Fina i gruba motorika kod djece

Motoričke vještine su vještine koje omogućuju pokrete i zadatke koje svakodnevno obavljamo. Učenje ovih vještina ključan je dio razvoja djeteta. Fine motoričke vještine su one koje zahtijevaju visok stupanj kontrole i preciznosti i koriste male mišiće ruke ili zgloba (kao što je korištenje vilice ili bojica). Gruba motorika koristi velike mišiće u tijelu kako bi omogućila ravnotežu, koordinaciju, reakcije i fizičku snagu kako bismo mogli izvoditi veće pokrete, poput hodanja, trčanja i skakanja.

Djeca razvijaju određene motoričke vještine u određenoj dobi, ali neće svako dijete postići prekretnice točno u isto vrijeme. Dijete s motoričkim oštećenjima ima problema s kontroliranim, koordiniranim i učinkovitim kretanjem. Ako se čini da vaše dijete kasni u razvoju fine ili grube motorike, vjerojatno će proći procjenu i možda će mu trebati fizikalna ili radna terapija da nadoknadi.

Fine motoričke vještine

Aktivnosti finih motoričkih vještina uključuju spretnost ruku i često zahtijevaju koordinaciju pokreta ruku i prstiju s očima, što je poznato kao koordinacija oko-ruka.

Komponente fine motorike uključuju sposobnost hvatanja i rukovanja predmetima, korištenje obje ruke za zadatak te korištenje samo palca i jednog prsta za uzimanje nečega, a ne cijele ruke.

Grube motoričke vještine

Gruba motorika su pokreti koji uključuju velike mišićne skupine i općenito su širi i energičniji od finih motoričkih pokreta. Ovi pokreti uključuju hodanje, udaranje nogama, skakanje i penjanje uz stepenice. Neke prekretnice za grubu motoriku također uključuju koordinaciju oko-ruka, poput bacanja ili hvatanja lopte.

Kašnjenja motoričkih vještina

Djeca s neurološkim stanjima ili zaostacima u razvoju mogu imati poteškoća s finom motorikom. Poteškoće s finom motorikom često se ne dijagnosticiraju sve do predškolske dobi kada postaje očitije da se djeca bore s različitim školskim aktivnostima.

Nekoj djeci će se dijagnosticirati disgrafija, razlika u učenju koja utječe na vještine pisanja, dok se drugoj može dijagnosticirati razvojni poremećaj koordinacije (DCD ili dispraksija). Djeci s poteškoćama u finoj motorici možda će trebati radna terapija, modifikacije ili pomoćna tehnologija.

Baltazar Didaktika nudi široki asortiman pomagala i igračaka koje pomažu pri vježbanju fine i grube motorike kod djece. Ponudu provjerite u našem web shopu!